Ballingin perusteet
Balling, Balling light, Balling complete ja moni muu balling variaatio ovat tekniikoita, joissa akvaarioon annostellaan säännöllisesti tietty määrä mineraaleja sieltä käytetyn ja poistuneen tilalle. Tekniikasta riippuu mitä mineraaleja ja annostellaanko myös hivenaineita ja aminohappoja.
Idea tekniikan takana on, että vesi pyritään pitämään ravinteikkaana sekä vesikemia oikeassa tasapainossa. Osa Balling tekniikoista mahdollisesti jopa kasvattaa vedenvaihtojen tarvetta, osa vähentää. Tarkoitus ei kuitenkaan ole lopettaa vedenvaihtoja kokonaan.
Kaikkia eri Balling tekniikoita ei tässä aleta käymään lävitse, vaan sen sijaan keskitytään johonkin joka meidän toimesta on koettu parhaaksi. Tavallaan perinteisen Balling ja Balling light välimuotoon. Tässä tapauksessa näiden kahden oleellisin ero on, että Balling lightissa ei käytetä natriumkloridivapaata suolaa eli ns. mineraalisuolaa kun taas perinteisessä Ballingissa tällä korjataan mineraaliepätasapainoa joka samalla vähentää vedenvaihtojen tarvetta.
Ballingissa voidaan käyttää trace elements lisiä ja aminohappolisiä, mutta se ei ole pakollista. Tässä artikkelissa käytämme, jotta niiden käyttö tulee selväksi. Voit omassa sekoituksessasi myös jättää ne vain pois. Hivenaine ja aminohappolisät antavat korallien kasvuun vauhtia sekä koralleille enemmän väriä ja terveyttä.
Tarvittavat välineet ja aineet
Huom!
Vaikka ohjeessa puhutaan saman kokoisista astioista kuin nesteen määrästä, olemme huomanneet käytössä, että asiat sujuvat paljon helpommin jos lasket 10 litran astiaan 8 litran edestä seosta. Tai 5 litran kanisteriin 4 litraa seosta. Eli jätä hieman pelivaraa jolloin astiaa on helpompi ravistella, eikä myöskään jauheiden tuoma lisätilantarve estä lisäämästä vaadittua määrää RO-vettä.
Tarvitsemme seuraavat välineet ja aineet:
- 3kpl 10 litran astioita. Hyviä ovat esim Plastexin vesiastiat joissa on suuri suuaukko, joka mahdollistaa niiden puhdistuksen.
- Kalsiumkloridia
- Natriumvetykarbonaattia
- Magnesiumkloridia
- Magnesiumsulfaattia
- Ruokasuolatonta merisuolaa
- Trace elements pullot 1, 2 ja 3
- FM Min S aminohappoja
- RO-puhdistettua vettä, mielellään huoneenlämpöistä
Valmistelu
Sam Salonen teki aikoinaan riuttaharrastajille huomattavasti urakkaa helpottavan taulukon, johon voit vain syöttää mitä aineita olet käyttämässä, minkä kokoinen akvaario on ja minkä kokoiset astiat annosteltaville aineille on käytössä. Taulukko ei ole ehdoton, vaan tarkoituksena on käynnistää annostelu taulukon ehdottamalla 24ml per aine per päivä tahdilla jonka jälkeen alat säätämään annostusta sopivammaksi. Suosittelemme kurkkaamaan linkattua ketjua, mutta myös tästä voi ladata taulukon talteen.
Nyt kun meillä on laskurit ja välineet, voimme käydä sekoittamaan annosteltavat aineet. Sekoittamista sekä sotkun välttämiseksi kannattaa täyttää astioihin ensin vaikka puolet vedestä, kaataa sitten taulukon neuvoma määrä jauheita tai kiteitä sekä hivenaineet ja aminohapot ja vasta sitten täyttää astia loppuun asti. Useat aineista eivät meinaa liueta helpolla, joten olisi hyvä jos lisätty RO-vesi olisi huoneenlämpöistä. Silloinkin kannattaa yleensä antaa täytetyn astian seistä jonkin aikaa, käydä sekoittamassa tai ravistamassa ja toistaa sama kunnes pohjalle ei näy kertyvän jauheita tai kristalleja.
Nyt esimerkkinä täytetään 10 litran annosteluastiat 500 litraista akvaariota varten. On fiksua kirjoittaa jo heti alkuun kanistereihin mikä on mikäkin. CAM, eli Calsium, Alkalinity, Magnesium ovat yleiset termit ja yleensä jos puhutaan järjestysnumeroilla, ovat ne tuossa järjestyksessä 1, 2 ja 3.
- Ota kanisterit pöydälle, lisää jokaiseen jonkin verran RO-vettä.
- Lisää C-kanisteriin kalsiumkloridia 716g sekä hivenaineita 1 ja 2 molempia 50ml. Lisää loput RO-vedestä ja sekoita
- Lisää A-kanisteriin natriumvetykarbonaattia 840g sekä hivenainetta 3 50ml. Lisää loput RO-vedestä ja sekoita.
- Lisää M-kanisteriin magnesiumkloridia 550g, magnesiumsulfaattia 80g, ruokasuolatonta merisuolaa 244g ja MinS seosta 100ml. Lisää loppu vesi ja sekoita.
Näin, ei tämän monimutkaisempaa. Kun kaikki lisätty aine on liuennut, voit sijoittaa kanisterit vaikka akvaariojalustan sisälle ja vetää annostelupumpusta letkut jokaiseen kanisteriin, eli yksi pumppu per yksi kanisteri. Tämän jälkeen säädät annostelupumpun ohjeiden mukaan pumpun annostelemaan jokaisesta kanisterista 24ml per päivä. Annosteluja ei kuitenkaan saa tehdä samaan aikaan tai seokset sitoutuvat toisiinsa ja jäävät sumpun pohjalle. Suositeltavaa myös on jakaa annokset kahtia, eli esimerkiksi seuraavasti:
- C-kanisterista annostellaan 12ml kello 09 ja 21
- A-kanisterista annostellaan 12ml kello 13 ja 01
- M-kanisterista annostellaan 12ml kello 17 ja 05
Seuranta
Vesiarvoja on aihetta seurata edelleen Ballingia käyttäessä, mutta niin tiheään seurantaan ei ole tarvetta kuin ilman. Aloittaessa sen sijaan tarkistuskertoja on parempi pitää tiheässä. Balling aloitetaan yleensä tietyllä annostuksella jonka jälkeen vesiarvot mitataan muutaman päivän päästä ja säädetään annostuksia kohdilleen mikäli jokin mitattava arvo on noussut liikaa tai laskenut edelleen. Tämän jälkeen tarkistusmittauksia joutuu tehdä vielä vähintään muutama tai useampiakin esim viikon tai kahden välein jotta löytyy oikea tarkka annos jokaiselle aineelle. Tasaiset vesiarvot ovat yksi tärkeimpiä asioita muun muassa korallien kasvussa, joten Balling tarjoaa merkittäviä hyötyjä.
Ideaalit vesiparametrit
Balling kajoaa lähinnä seuraaviin arvoihin: kalsium, alkaliniteetti ja magnesium. Alla kuitenkin Bulk Reef Supplyn keräämä taulukko tärkeimmistä arvoista (klikkaa suuremmaksi)
Huomioitavaa on kuitenkin myös, että kalsiumin ja alkaliniteetin välinen suhde olisi oltava suurinpiirtein oikea. 380ppm kalsiumilla alkaliniteetin pitäisi olla niinkin matala kuin 4.5dKH joka on liian vähän riutta-altaissa. 450ppm kalsiumilla alkaliniteetin tulisi olla 12,5dKH. Hyvä tavoite onkin esimerkiksi kalsiumille 420ppm ja alkaliniteetille 8-8.5dKH.